Integrale Veiligheid

De domeinen zorg en veiligheid zijn structureel, zowel preventief als repressief, verbonden.

De domeinen zorg en veiligheid zijn structureel, zowel preventief als repressief, verbonden.

Vanaf 2018 hebben wij de verbinding zorg en veiligheid als strategisch thema benoemd zowel in het veiligheidsbeleid als in het beleid voor het Sociale Domein. Daarbij hebben wij stevig ingezet op de samenwerking en verbinding tussen het sociale domein en veiligheid, intern in onze eigen organisatie en ook in de samenwerking met externe ketenpartners.
Onder meer door ontwikkeling van het AVE (escalatie)model, door in onze organisatie nieuwe functies te creëren en daarmee extra zorg/veiligheid deskundigheid in huis te halen hebben we beleidsmatig en operationeel geïnvesteerd in versteviging van regie en grip op de meest complexe casuïstiek. Daardoor zijn we beter in staat problematiek te voorkomen en sneller te signaleren. Interventies vanuit het sociaal domein en vanuit veiligheid blijven hierbij zo licht mogelijk. Daarnaast  benutten wij het Zorg- en Veiligheidshuis en zetten hun expertise in op het juiste escalatieniveau als het gaat om advies en procesregie.
Nog dit jaar starten we gefaseerd met een eigen team, gericht op crisis- en outreachende zorg tijdens kantoortijden. Een bijzonder team bestaande uit een mix van experts van verschillende organisaties die gezamenlijk doen wat nodig is. Zij zijn toegankelijk voor burgers, trekken in casuïstiek op met de politie, de-escaleren, leiden toe naar zorg, beperken de maatschappelijke impact.

In 2023 zijn drie consulenten zorg en veiligheid gestart die zowel de rol van casusregisseur als procesregisseur kunnen vervullen in complexe multidisciplinaire casuïstiek. Daardoor zijn we beter in staat problematiek te voorkomen en sneller te signaleren, waardoor er sneller maar ook betere Interventies vanuit het sociaal domein en vanuit veiligheid kunnen worden gedaan. Daarnaast wordt expertise op het juiste escalatieniveau ingezet als het gaat om advies en procesregie, waarbij naast de eigen expertise ook gebruik wordt gemaakt van het Zorg- en Veiligheidshuis Brabant Noordoost.
In oktober 2023 is de gemeente gestart met een team, dat zich specifiek richt op de inzet van crisis- en outreachende zorg tijdens kantoortijden. Dit team bestaande uit een mix van experts van verschillende organisaties die gezamenlijk doen wat in dat specifieke geval nodig is. Zij zijn toegankelijk voor burgers, trekken in de casuïstiek op met de politie, de-escaleren, leiden toe naar zorg en beperken de maatschappelijke impact. Het team krijgt inmiddels bekendheid onder de naam TOM (Team crisis- en Outreachende zorg in Meierijstad).

Deze pagina is gebouwd op 05/16/2024 13:26:54 met de export van 05/16/2024 13:08:41