- Home
- Algemeen
- Overzicht
- Wat willen we bereiken?
- Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Bestuur
- Een strategische visie 2035 op Meierijstad, geïnspireerd door de producten van de Raad van Verbeelding.
- Initiatieven ontstaan op basis van het uitdaagrecht (right to challenge).
- Participatie op maat voor onze inwoners en belanghebbenden, door ze vroegtijdig te betrekken (beginspraak), samen te leren, en te versterken wat er al is.
- Meer bewustzijn over polarisatie en dit bespreekbaar maken in Meierijstad. De burgemeester is daarbij de gemeentelijke ambassadeur in de strijd tegen polarisatie in Meierijstad.
- Een toekomstbestendig bestuurscentrum in Sint-Oedenrode met behoud van een raadzaal.
- Een sterke positie op regionaal, provinciaal en (inter-)nationaal niveau. Het behouden en zo mogelijk uitbreiden van bestuurlijke posities in de regio, de provincie en landelijk past daarbij.
- Dienstverlening
- Vastgoed
- Bestuur
- Wat heeft het gekost?
- Investeringen
- Verbonden partijen
- Wat willen we bereiken?
- Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Verkeer en vervoer
- Betere bereikbaarheid van Meierijstad en een betere afwikkeling van het verkeer op de N279, dit alles in balans met de leefbaarheid in de omgeving.
- Bij een eventueel nieuw tracé van (of aan) de N279 bij Veghel staat zorgvuldigheid voorop en betrekken we de samenleving breed. Een maatschappelijke kosten- en baten analyse wordt meegewogen om zoveel mogelijk overlast in wijken/dorpen te voorkomen.
- Een integrale gebiedsontwikkeling Rembrandtlaan Veghel met inachtneming en versterking van de omgeving, in combinatie met de ontwikkeling van de N279.
- Versterking van de bereikbaarheid, veiligheid en ontwikkeling van de A50 corridor Eindhoven-Nijmegen door middel van de Mobiliteitsaanpak A50.
- Inzicht in de haalbaarheid van 2 snelfietsroutes (van ‘s-Hertogenbosch naar Veghel en de route Eindhoven-Sint-Oedenrode-Veghel), om fietsgebruik te stimuleren.
- Behoud van het huidige niveau van aanbod openbaar vervoer en versterking waar mogelijk, met aandacht voor de Noordkade en de kleine kernen. Daarbij kan gedacht worden aan gebruik van duurzame mobiliteitsmiddelen zoals deelauto of elektrische fiets.
- Een herziene parkeernota, inclusief positionering laadpalen.
- Beheer openbare ruimte
- Economische havens en waterwegen
- Verkeer en vervoer
- Wat heeft het gekost?
- Investeringen
- Wat willen we bereiken?
- Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Toekomstbestendig ondernemingsklimaat
- Sterker ondernemerschap door ruimte voor nieuwe lokale en groeiende bedrijven. Ondersteuning van ondernemers die omschakelen of stoppen. Het stimuleren van innovatieve bedrijven met aandacht voor specifieke thema's.
- Stevigere samenwerking met ondernemers en onderwijs (3O’s), lokaal en bovenlokaal.
- Passende economische steunmaatregelen voor door de coronacrisis getroffen ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) en zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp-ers).
- Ruimtelijk-economische ontwikkeling
- Nieuw bedrijfsterrein voor onze groeiende bedrijven, met plek voor (boven)regionale bedrijvigheid wanneer dit ons economisch ecosysteem versterkt. Voor een zorgvuldige inpassing is een uitgifteprotocol leidend.
- Ruimte voor ondernemerschap om via vernieuwing en verduurzaming bij te dragen aan een vitaal en dynamisch buitengebied.
- Passende en menswaardige (conform SNF-norm) huisvesting voor onze internationale werknemers.
- Doorontwikkeling van onze winkelconcentratiegebieden door slimmer en zorgvuldig ruimtegebruik, met het lef om functies te veranderen.
- Een levendig en aantrekkelijk Meierijstad door het ondersteunen en stimuleren van evenementen, groot en klein.
- Sterke samenwerking en positionering
- Toekomstbestendig ondernemingsklimaat
- Wat heeft het gekost?
- Investeringen
- Verbonden partijen
- Wat willen we bereiken?
- Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Basisonderwijs
- Onderwijshuisvesting
- Onderwijsbeleid
- Herijking van de Lokaal Educatieve Agenda Meierijstad met thema’s zoals: taal, inclusief onderwijs en aansluiting onderwijs-jeugdhulp.
- Integrale Kindcentra (IKC).
- Een overkoepelende visie op de gemeentelijke rol in het onderwijs (inclusief de aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt) met een uitvoeringsprogramma.
- Realisatie van een hybride leer-/werkfabriek ‘The Chocolate Factory’ (de chocoladefabriek) in samenwerking met het onderwijs en bedrijfsleven.
- Wat heeft het gekost?
- Investeringen
- Verbonden partijen
- Wat willen we bereiken?
- Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Sport
- Kunst en Cultuur
- De bibliotheek is in alle kernen van Meierijstad herkenbaar aanwezig, bijvoorbeeld als vestiging, bibliotheek op school of met activiteiten.
- Verbetering van het vestigingsklimaat in Meierijstad voor beroepsbeoefenaars in de kunst- en cultuursector.
- Een zichtbare gemeentelijke kunstcollectie, zoals in Museum Jan Heestershuis en Het RAADhuis Schijndel door activiteiten (onder andere voor primair en voortgezet onderwijs).
- Realisatie (waar dit mogelijk is) van kunstwerken bij bouwprojecten en infrastructurele werken.
- Een lokale omroep die kwalitatief in staat is de lokale berichtgeving bij de inwoners te brengen.
- Recreatie en toerisme
- De aanleg van het natuur- en landschapspark op en om de Vlagheideberg.
- De doorontwikkeling van De Noordkade Veghel als culturele, educatieve maar ook bovenregionale locatie.
- Duurzame gebiedsontwikkeling van Streekpark Kienehoef.
- We zetten in op de marketing van de website recreatie en toerisme Meierijstad inclusief kunst en cultuur(www.bezoekmeierijstad.nl).
- Wat heeft het gekost?
- Investeringen
- Verbonden partijen
- Wat willen we bereiken?
- Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Sociaal domein algemeen
- Invulling van de veranderopgave, door onder andere uitvoering te geven aan het Pact Wonen, Welzijn en Zorg en het ontwikkelen van LeefGoed Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode.
- Verbinding tussen het sociaal domein en veiligheid, zoals de ondersteuning van mensen met verward gedrag, bij huiselijk geweld en kindermishandeling.
- Betaalbare zorg door preventie, innovatie en informatie gestuurd werken.
- Een herijking van de lokale inclusie-agenda.
- WMO en welzijn
- Mantelzorgers, vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties die worden gesteund, geschoold en gefaciliteerd. De professionele organisaties vormen het vangnet.
- Onderzoek naar de wenselijkheid van 1 welzijnsorganisatie.
- Inloop- en dagbestedingsmogelijkheden in elke wijk of kern.
- Openbare gebouwen en de openbare ruimte zijn toegankelijk voor inwoners die afhankelijk zijn van hulpmiddelen.
- Werk en inkomen
- In 2025 heeft iedereen die wil een garantie op een baan of een zinvolle dagbesteding met behulp van PIM Werkt en de samenwerking met onze partners.
- Armoedebestrijding door vroegtijdige signalering en het voorkomen of bestrijden van schulden en het opstarten van een MER (Minima Effect Rapportage).
- Voldoen aan de taakstelling voor opvang en integratie van statushouders. We nemen onze verantwoordelijkheid voor de opvang van vluchtelingen.
- Jeugdzorg
- We investeren in basisvoorzieningen en preventie aan jeugdige, ouders en opvoeders met als doel dat kinderen veilig kunnen opgroeien en ontwikkelen in Meierijstad. Normaliseren van de vragen is hierbij het uitgangspunt.
- Als jeugd, ouders of opvoeders zorg- en hulpvragen hebben kunnen zij hiervoor terecht bij het gebiedsteam. Het gebiedsteam is dichtbij en biedt zelf hulp en zorgt indien nodig voor toeleiding naar gespecialiseerde jeugdhulp.
- Sociaal domein algemeen
- Wat heeft het gekost?
- Investeringen
- Verbonden partijen
- Wat willen we bereiken?
- Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Gezondheid
- Duurzaamheid
- Een fundament voor een klimaatbestendige leefomgeving (met aandacht voor vermindering van hittestress) en de energietransitie, waaronder duurzame opwek met zon en wind met een nadrukkelijke regierol voor de gemeente.
- Minimaal behoud en waar mogelijk versterking van de biodiversiteit in de leefomgeving.
- Versnelling van energiebesparing en versnellen van ‘zon op dak’.
- Naleving afspraken uit de Regionale Energie Strategie (RES) en uitvoering van de eerste tranche zonneparkenbeleid.
- Eén wijkuitvoeringsplan voor de warmtetransitie (aardgasvrij) met een focus op de uitvoering en het gesprek met bewoners en eigenaren.
- Innovatieve duurzaamheidskansen benutten we in samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven zoals het mogelijk maken van minimaal 1 waterstoftankstation in onze gemeente.
- Circulariteit is het nieuwe normaal in het denken en handelen bij bedrijven, inwoners en verenigingsleven.
- Wat heeft het gekost?
- Investeringen
- Verbonden partijen
- Wat willen we bereiken?
- Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Wonen
- Versnelling van de kwantitatieve en kwalitatieve woningbouwopgave met het ‘actieplan wonen’ als leidraad. Daarbij is extra aandacht voor de (leefbaarheid van de) kleine kernen en gaan inbreiding en uitbreiding samen.
- Welstandsarm werken: alleen beschermen wat we willen beschermen. Dit leggen we vast in een nieuwe welstandsnota.
- Herijking van de woonvisie met daarin aandacht voor jongeren, ouderen, Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), flexwonen, nieuwe woonvormen, mantelzorgwoningen, woningsplit- singen, percentage sociale woningbouw en het beschikbaar stellen va
- Een divers kwalitatief woningaanbod: koop, huur, meer-generatie-wonen (levensloopbestendig) en zorgconcepten.
- Ruimtelijke Ontwikkeling
- Een omgevingsvisie en omgevingsplan die met participatie tot stand zijn gekomen, waarbij gewenste ontwikkelrichtingen zijn gewogen en vastgelegd.
- Bedrijventerreinen die zich kenmerken door duurzaam ruimtegebruik, goede ontsluiting en kwalitatief voldoen aan de eisen van de tijd.
- Ruimte voor andere vormen van economie in het buitengebied, passend bij de aard, schaal en gewenste kwaliteit van het landelijk gebied.
- Een aantrekkelijk buitengebied met ook ruimte voor veehouderijen.
- Een landschap met ruimte voor (nieuwe) natuur en bomen, water (groen-blauwe structuren) en mogelijkheden voor recreatie.
- Erfgoed
- Wonen
- Wat heeft het gekost?
- Investeringen
- Verbonden partijen
- Sitemap