Paragrafen

Bedrijfsvoering

Gemeente Meierijstad heeft een integriteitsbeleid gedefinieerd. Het doel ervan is om aandacht voor dit thema in de organisatie in te bedden en te borgen. Een onderdeel van het beleid is de gedragscode integriteit voor werknemers. Deze code maakt duidelijk wat de waarden en normen zijn die Meierijstad belangrijk vindt, en wat wel en niet toelaatbaar is voor werknemers. Hiermee hangt ook het onderwerp ‘fraude door eigen medewerkers’ samen. Gedefinieerd is wanneer hiervan sprake is, en wat de meldingsprocedure is bij een vermoeden ervan.

Integriteit heeft een concrete uitwerking gekregen in het aannamebeleid van Meierijstad (overleggen van een VOG), bij indiensttreding (vastleggen eed of belofte en via introductiebijeenkomsten), in trainingen en middels het aanstellen van vertrouwenspersonen. Daarnaast wordt ieder jaar een jaarverslag gemaakt ten behoeve van de meldingsregeling vermoeden misstanden.

In december 2023 is de conceptversie opgemaakt van de 'fraudeanalyse'. Deze wordt begin 2024 aan het college ter vaststelling voorgelegd. In dit document wordt beschreven welke frauderisico’s per proces binnen Meierijstad worden onderkend, en wat de bijbehorende beheersmaatregelen zijn. Deze laatsten hebben als doel het voorkomen en signaleren van fouten, misbruik en fraude. De opzet, bestaan en werking van de beheersmaatregelen wordt aangetoond in de Verbijzonderde Interne Controle. Met de getroffen maatregelen wordt het restrisico op fraude bij alle processen ingeschaald als 'laag' tot 'midden'.

Weliswaar betreft het geen fraude door een eigen medewerker of een integriteitskwestie, maar is het wel van belang om de CEO-fraude te melden die in mei plaatsvond. Een crimineel heeft zich voorgedaan als directeur van Meierijstad, en is erin geslaagd om op onrechtmatige wijze een bedrag van € 37.200 te verkrijgen. Onmiddellijk na de fraude zijn alle procedures rondom het verrichten van betalingen tegen het licht gehouden en zijn aanvullende maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Ook is er aangifte gedaan en heeft de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) contact gezocht met de desbetreffende bank om te onderzoeken of het bedrag teruggehaald kon worden. Helaas is dat niet gelukt.

Voor het overige geldt dat bij het management geen integriteitskwesties, gevallen van fraude of vermoedens daaromtrent bekend zijn.

Deze pagina is gebouwd op 05/16/2024 13:26:54 met de export van 05/16/2024 13:08:41