Beleid / beheer
Het Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR) is eind 2018 vastgesteld. Sinds 2020 gaan we uit van een gedifferentieerd onderhoudsniveau op basis van risico’s en afwegingen. Dit betekent in de praktijk dat het beheer is geëxtensiveerd van:
- grasvelden binnen de kom;
- onkruidbeheersing in beplantingen binnen de kom.
Het onderhoud van sloten, bermen, ruw gras, (stads)wateren en landschapselementen is geharmoniseerd. Het slootonderhoud buiten de bebouwde kom wordt uitgevoerd conform het raadsbesluit van 27 januari 2022.
Als gevolg van de discussie in de gemeenteraad over de gewenste beheerkwaliteit wordt het IBOR opnieuw tegen het licht gehouden.
Het Bosbeheerplan is geactualiseerd waarbij het beheer van leembossen, klimaatadaptatie en duurzaamheid onderdeel zijn geworden van het beheer. Het plan treedt in 2024 in werking.
De uitvoering van renovatieprojecten is een continue proces. Ook in 2023 zijn er probleembomen vervangen, groenrenovaties uitgevoerd en in integrale projecten is ook groen vervangen. Daarnaast is er droogteschade hersteld in het openbaar groen en is het bomenareaal uitgebreid. Deze werkzaamheden zijn geprogrammeerd in het Jaarprogramma Openbare Ruimte (JOR 2023).
In 2023 zijn we op kleine schaal gestart met een pilot om bokashi te maken van groenrestproducten en dat materiaal te hergebruiken als bodemverbeteraar in de landbouw en in plantsoenen. Bokashi is gefermenteerd organisch materiaal, in ons geval van slootmaaisel en blad uit plantsoenen. We werken hierbij samen met de ZLTO en de gemeente Land van Cuijk. Vooralsnog wordt de pilot ook in 2024 voortgezet.
Kwaliteit
Het openbaar groen wordt momenteel onderhouden op de hierboven genoemde kwaliteitsniveaus. Na de evaluatie en de keuzen door de gemeenteraad zullen de nieuwe afspraken leidend zijn voor het onderhoud.
We hebben een groot beheerareaal, informatie gestuurd werken wordt daarom steeds belangrijker.. De benodigde capaciteit hiervoor is in beeld gebracht.
Financiën
Regulier groenonderhoud wordt op basis van meerjarige onderhoudscontracten uitbesteed en betaald uit exploitatiebudgetten.
Risico’s
We gaan uit van een gedifferentieerd onderhoudsniveau op basis van risico’s en afwegingen. In het kader van het IBOR hebben belangenorganisaties en de gemeenteraad aangegeven dat de huidige ambities en het huidige onderhoudsniveau te laag zijn. Hogere ambities zullen hogere kosten tot gevolg hebben.
We krijgen steeds meer te maken met de gevolgen van klimaatsverandering. Na eerdere droge zomers was 2023 een jaar met veel neerslag.